Preventiv-app anmäld efter 37 oönskade graviditeter

Södersjukhuset anmäler preventiv-app till Läkemedelsverket efter att minst 37 kvinnor som använt appen för att undvika graviditet sökt vård för abort sedan hösten 2017.


Sedan september förra året har 37 kvinnor sökt vård vid Södersjukhuset i Stockholm för abort trots användande av en app som ska hjälpa kvinnor undvika graviditet. Detta har lett barnmorskor vid SÖS att anmäla preventiv-appen till Läkemedelsverket som kommer inleda en utvärdering.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Sirén, enligt SVT.

Så fungerar appen

Appen Natural Cycles ska hjälpa kvinnor hålla koll på fertila perioder under menstruationscykeln. Användaren mäter sin kroppstemperatur varje dag vid samma tidpunkt och för in statistiken i appen. Appen meddelar om användaren är fertil eller inte genom att markera dagen som ”grön” eller ”röd”. Under en röd period måste användaren undvika sex eller använda någon annan form av preventivmedel (som kondom) för att inte bli gravid.

Appen har fått kritik framförallt för att den måste användas mycket noggrant för att fungera som preventivmedel. Företaget bakom appen förklarar på sin hemsida att de som använder appen ”perfekt” får ett 99 procent säkert skydd medan bland ”typiska användare” blir 7 av 100 användare gravida under ett års användande.

– Det kanske är så att ungdomar ska använda ett säkrare preventivmedel, säger Carina Montin.

Användare måste vara över 18 år för att registrera sig i appen.