Allt om mensvärk

Mensvärk är vanligt i samband med mens och kan påverka både kroppen och humöret på olika sätt. Mensvärk går att behandla själv, men ibland behöver du bli undersökt av läkare för att få rätt behandling.

Tjej med mensvärk.


Varför får jag mensvärk?

Varje månad i samband med att du har ägglossning blir slemhinnan i livmodern aningen tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men vanligtvis sker det ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan.

Värken beror på att livmodern drar ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan. Eftersom livmodern är en muskel kan du alltså få träningsvärk i den när den drar ihop sig, vilket är det som ger mensvärk.

Själva slemhinnan kommer ut tillsammans med mensen.

Tips på hur du behandlar din mensvärk

Värme

När du har ont runt mage och rygg kan det vara skönt att lägga en värmedyna över dessa områden och kan också göra så att krampen i livmodern släpper.

Orgasm

Att ha sex med någon annan alternativt onanera gör så att livmodern slappnar av, vilket också kan lindra värken.

Rörelse

Krampen kan också dämpas alternativt försvinna om du rör på dig. Därför brukar det vara bra att bland annat vara med på idrotten i skolan eller gå och träna när du har mensvärk, fastän det känns det att det är det sista en bör göra.

Värktabletter

Mot mensvärk går det att använda receptfria smärtstillande läkemedel där du får den bästa effekten om du börjar ta läkemedlet innan mensvärken kommer.

Läkemedel som innehåller ibuprofen, naproxen eller diaklofenak lindrar ofta mensvärk bäst.

För att lättast hålla koll på när mensvärken är på väg går det att använda sig av en så kallad mensapp där det går att skriva ner när värken brukar uppstå. Ofta uppkommer den ungefär samma tid vid varje menstillfälle.

Illamående

Att må illa när mensvärken är som mest påtaglig är inget märkvärdigt utan tyvärr en av de symtom som kan uppstå vid mensvärk.

Har du mycket ont eller mår illa är det en god idé att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Om du går i skolan kan skolsköterskan också hjälpa till.

PMS

Att vara arg eller ledsen några dagar före mens är helt normalt. Det kallas för premenstruella spänningsbesvär och förkortas ofta PMS.

Symtom på PMS:

  • Humörförändringar
  • Det gör ont eller spänner i brösten
  • Du går upp i vikt
  • Magen svullnar upp
  • Fingrarna svullnar upp

Om du känner dig så pass nedstämd och irriterade att du inte kan göra sådant som du brukar eller vill göra strax innan mens bör du kontakt vårdcentral eller gynekologisk mottagning.