Ägglossning

Hur uppstår en ägglossning? Varför gör det ont vid ägglossning och går det att få mens utan att en ägglossning har skett? Svaren får du här.

Ett kläckt ägg som ska representera ägglossning.


Hur uppstår en ägglossning?

Efter att du precis haft din mens ökar produktionen av hormon i den så kallade hypofysen – en liten körtel i hjärnan. Det är själva hormonet som påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken.

Ägglossning sker enbart från en äggstock i taget.

Medan ägget mognar och blir större ökar äggstockarna tillverkningen av ett annat hormon, östrogen. Östrogen gör så att slemmet i livmoderhalsen förändras och gör det därmed lättare för spermierna att ta sig igenom slemmet.

Östrogennivåerna påverkar också hypofysen – den lilla körteln i hjärnan – som ger signal till äggstockarna att ägglossning ska ske.

När väl äggblåsan spricker lossnar ägget och blåsan omvandlas till ett litet organ i äggstocken som då kallas för gulkroppen. Gulkroppen tillverkar hormoner där det viktigaste hormonet är just gulkroppshormon som får slemhinnan i livmodern att växa och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget.

Ägglossningssmärta

Smärta som kommer i samband med en ägglossning är inte alls farlig men kan vara ett tecken på någon sjukdom. Det behövs vanligtvis ingen behandling men för att lindra smärtan går det bra att använda smärtstillande tabletter.

Det finns flera orsaker till varför många drabbas av ägglossningssmärtor:
  • Äggblåsor kan svullna upp i äggstockarna innan ägglossning vilket kan orsaka värk i nedre delen av magen.
  • Bristningar i livmoderväggen. Detta inträffar när livmodern inte har några öppningar, ägget bryter då igenom livmoderväggen vilket kan göra ont.
  • Efter ägglossning kan äggledarna dra ihop sig, vilket är en form av träningsvärk som kan orsaka smärta i magen.
  • Vid ägglossning frigörs blod och andra vätskor från den brustna äggblåsan, vilket kan orsaka irritation på bukhinnan.

Mens men ingen ägglossning?En målning som symboliserar mens som kommer från en vagina.

Visst är det så att det kan komma mens utan att det har skett någon ägglossning veckorna innan. För att ägget ska kunna lossna måste det nämligen finnas tillräckligt höga nivåer av bland annat hormonet östrogen i blodet.

När nivåerna är låga så lossnar inget ägg, men slemhinnan i livmodern växer ändå. När slemhinnan blivit tillräckligt tjock lossnar den tillslut av sig själv och det kommer mens precis som vanligt. Att få mens utan ägglossning är normalt och ingenting att oroa sig för.

Om du vill få bättre koll på när du får ägglossning är det en god idé att ta hjälp av en ägglossningskalender, även kallad menskalender.