Mensen beter sig märkligt

Ibland kan mensen bete sig aningen konstigt och oregelbundet på grund av olika faktorer såsom stress, preventivmedel, infektion, viktnedgång eller graviditet.


Oregelbunden mens

I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden, vilket innebär att den inte kommer vid samma tid varje månad. Den brukar rätta till sig i sinom tid så att varje menscykel är mellan 21–25 dagar.

Om din mens försvinner i mer än ett halvår ska du kontakta läkare på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

En del har och kommer alltid att ha oregelbunden mens, vilket inte är farligt. Om det blir besvärligt kan går det att få regelbunden mens med hjälp av till exempel p-piller.

Försenad eller utebliven mens

Stress, nya miljöer eller viktnedgång

Om din mens är några veckor sen eller hoppas över en eller två månader kan bero på många olika saker, bland annat miljöbyte eller om du har varit stressad under en kortare period.

Om mensen försvinner under en längre period är det en god idé att gå och undersöka vad det kan bero på. Det kan ha och göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, bantar eller har ätstörning eller någon sjukdom, då det är kroppens sätt att säga att någonting står illa till.

Gravid

En vanlig anledning till att mensen försvinner kan vara att du är med barn. För att bli det måste spermier kommer in i slidan vilket nästan alltid sker genom slidsamlag.

Om du tror att du kan vara gravid är det bra att göra ett graviditetstest som du kan köpa på ett apotek eller i mataffär alternativt servicebutik. Det går även att göra gratis test på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.