Ny superchoklad ska lindra mensvärk

”Lugnande, harmoniserande och mycket läcker”: Så beskriver konditorn Marc Widmer Luxern sin senaste skapelse.


Den nya superchokladen ”Kvinnomåne” har en 60 procentig kakaohalt och innehåller så mycket som 17 ovanliga ingredienser, nämligen örter från de schweiziska Alperna.

Marc Widmer Lyxern driver företaget Chocolate with Love och har tillsammans med arom och phytoterapeuten Claudia Juma Hotz utvecklat chokladens kombination av kakao, smör och arom. Utvecklingsperioden varade i flera månader och nu vill han få ut den växtbaserade chokladen på premiummarknaden.

Hemligheten

Örterna tillsammans med molekyler i kakaon som teobromin och seratonin, ska enligt honom ha en lugnande effekt på kroppen.

–Vi vill göra dagarna då kvinnor har mens lite mer tolerabla. Den här chokladen är inte en medicinsk produkt och naturligtvis kan även män äta chokladen. Jag har själv provat den, säger Marc Widmer Luxern till 20 minuter.

Verja Gojic, specialist i gynekologi, anser att idén av en sund och lugnande choklad är intressant.

– Jag kan tänka mig att kombinationen mellan den söta chokladen och de utsökta örterna kan hjälpa till med mensvärk, säger hon i ett uttalande.

Widmer har skapat en crowfunding-sida för att få tillräckligt med pengar för att tillverka chokladen i större proportioner. Om det lyckas, kommer cirka 20 kronor från varje såld chokladkaka doneras till soppkök.