Så fungerar menscykeln

En menscykel är förenklat den period mellan mensens första dag och nästa mens första dag. För att lättare förstå sig på sin menscykel går det att upptäcka specifika symptom och ta hjälp av en menskalender.

En cykel som på ett roligt sätt ska representera en menscykel.

Liksom hjulen på en cykel är en menscykel någonting konstant som återupprepas månad efter månad tills det är dags för klimakteriet.


Menscykelns längd

En menscykel brukar vara mellan 21 och 35 dagar, men en del kvinnor har längre cyklar än andra.

Under en menscykel utvecklas en slemhinna på livmoderns väggar. När ägget inte befruktas under ägglossningen behövs inte slemhinnan längre och stöts ut ur livmodern som en mensblödning två veckor senare.

Annorlunda flytningar vid ägglossning

De flesta känner inte av sin ägglossning men symtomen kan vara, lätt ömhet eller molande värk eller skarpa smärtor. De uppstår oftast i nedre delen av magen på ena sidan där en av äggstockarna siter.

Det finns också andra tecken på ägglossning. Du har nämligen särskilda flytningar vid ägglossning som en del lär sig att känna igen.

Ytterligare ett tecken är att kroppstemperaturen stiger md 0,5 grader vid ägglossning och håller i sig tills du får mens.

Kalender som räknar ut en menscykel och när ägglossning sker.

Ett alternativ är att använda sig av en vanlig kalender och göra markeringar för din mens och ägglossning som i bilden.

Håll koll med hjälp av en app eller menskalender

Under menscykeln går kroppen igenom två olika faser. Första fasen är från mens till ägglossning och den andra fasen är från ägglossning till nästa mens.

För att lättare hålla koll på dessa faser kan du använda en kalender.  Den används bland annat för att veta vilka dagar det är bäst att ha sex för att få barn, men den används även för att lättare hålla koll på när mens och ägglossning kommer att ske.

Ett annat alternativ är att använda en app där det går att lägga till saker som, egna symptom, ens humör beroende på vart en befinner sig i menscykeln, vilka preventivmedel en använder och så vidare.