Vad är mens?

Mens är en blödning som personer med livmoder får ungefär en gång i månaden från och med puberteten fram tills en kommer i klimakteriet.

Granatäpplen som illustrerar mens.


Vad är mens?

Cirka var fjärde vecka mognar ett ägg i någon av de två äggstockarna. När ägget väl är moget lämnar det äggstocken och rör sig genom äggledaren till livmodern, vilket vanligtvis tar tre till fyra dagar.Livmodern, som redan förberett sig på att ta emot ett befruktat ägg, fyllts med blod. Om ägget inte befruktas startar en blödning som då kallas mens. Blodet, ägget och resterna av livmoderslemhinnan rinner ut ur livmodern, genom livmoderhalsen och ner i slidan.Fastän du inte känner någon längtan efter barn är detta kroppens sätt att meddela att du är redo – könsmogen.

När får jag mens?

Den absolut första mensen brukar komma ungefär två år efter att brösten har börjat växa. Då är det vanligt att en redan haft blodblandade flytningar som brukar vara mörka och lite brunaktiga.I början är det helt normalt att mensen är oregelbunden och det kan dröja flera månader efter den första mensen tills nästa kommer.Om en person är mycket mager eller tränar hårt som ung kan mensen komma senare, ibland efter det att en slutat växa på längden.

Hur länge har jag min mens?

Hur länge mensen pågår när det väl börjat är väldigt individuellt. Det finns en del som har mens i ett par dagar medan andra blöder i en vecka.Att ha rikliga blödningar kan vara mycket besvärligt men är väldigt vanligt. Om det är så att det blir alltför jobbigt går det att köpa receptfria tabletter som minskar blödningarna en aning.Oavsett dina problem är det en god idé att söka hjälp och råd av en gynekolog som kan göra en korrekt bedömning gällande just dina behov.

Prova olika mensskydd

Bara för att någon använder tamponger, behöver det inte vara det självklara valet när det kommer till valet av mensskydd. Idag finns det nämligen mängder av olika alternativ som en kan välja mellan.  Bindor, tamponger, trosskydd, menskopp, svamptamponger eller Softcup.Läs mer om alla olika typer av mensskydd här.