Mensskydd

Förutom tamponger och bindor, som är de mensskydd som de flesta känner till, finns också alternativ som är snällare mot ditt underliv och som kan användas flera gånger om.

Ett paket innehållande mensskydd som bindor, tamponger och menskoppar.


Tamponger

Tampongen är en typ av absorberande bomullstuss som du stoppar in i slidan för att hindra blodet från att landa i underkläderna. Fungerar ungefär på samma sätt som när en blöder näsblod då det behövs en papperstuss för att stoppa blodflödet.

Hur länge en tampong sitter i beror helt på hur riklig mensen är. De finns därför i olika storlekar där du väljer din storlek beroende på hur mycket du blöder.

Tampongen är ett bra alternativ om du är rörlig och lever ett aktivt liv då det håller mensen på

Olika tamponger i en skål.

En Italiensk studie har visat att ekologiska tamponger kan ge upphov till mindre underlivsproblem än icke ekologiska.

plats. Men de kan också torka ut dina slemhinnor i underlivet och därmed ge jobbiga svampinfektioner.

Hur ofta bör jag byta tampong?

Byt ut tampongen så fort den är fylld eller när den varit inne i åtta timmar. Under mensens första dagar, när blödningen är kraftigare, kan du behöva byta tampong var tredje till sjätte timme.

Ett tips för att ta reda på om du behöver byta tampong eller inte är att dra lätt i tampongens snöre. Om tampongen rör sig när du drar lite försiktigt är det dags att byta. Om inte, kan den sitta kvar en stund till.

Det går bra att sova med tampong, så länge du sätter in den innan du går och lägger dig och tar ut den direkt på morgonen. En allvarlig men ovanligt sjukdom vid namn TSS (Toxic shock syndrone) kan uppstå om man låter tampongen sitta i för länge.

Svamptampong – den ekologiska variant till tampong

Svamptampongen är inte bara ett ekologiskt mensskydd utan även hygieniskt som är snällt mot kroppen. Den ska användas precis som en vanlig tampong men ser ut som en liten tvättsvamp.

Svampen finns både som en engångstampong eller som en natursvamp som går att använda upp till sex månader.

En av fördelarna med svamptampong är att det går att ha sex med den då varken du eller din partner känner av den och mensen märks inte av.

Bindor

Bindor är det mest populära mensskyddet och även ett av de första.

På ena sidan av bindan finns ett klister som ska läggas mot trosan. En del bindor har ”vingar” vilket är små flikar som gör att den sitter fast runt troskanterna och suger upp det blod som råkar hamna på sidorna.

Bindor kommer i alla möjliga storlekar och kan vara olika långa och tjocka. Vilken binda som är bäst för dig beror på hur mycket mens du har och vilka du känner dig bekväm med.

Hur ofta bör jag byta binda?

En binda behöver inte bytas ut till en ny varje gång du går på toaletten. Men om du har bindan för länge kan den börja lukta och det finns också en risk att den börjar läcka om den är fylld med blod.

Då de flesta blöder mest under de första dagarna av mensen är det en god idé att byta mer frekvent i början så att läckage inte uppstår.

Tygbindor – den ekologiska varianten till binda

För ett mer ekologiskt alternativ finns det idag tygbindor som går att återanvända. Du tvättar bindorna som vanligt i tvättmaskinen på 60 – 90 grader och låter de sedan hängtorka – torka i luften och inte torktumlaren.

De är ett bra alternativ för de kvinnor som har små till normala blödningar.

Menskopp

Menskoppen förs in i slidan och samlar upp blodet istället för att suga upp det som tamponger och bindor gör. Det viktigaste vid insättning och uttagande är att inte vara stressad utan andas lugnt och inte spänna sig.

Hur ofta bör jag tömma menskoppen?

Hur ofta du behöver tömma din menskopp beror helt på hur mycket du blöder men blöda alltid som nybörjare med att ta ut och kontrollera koppen var fjärde timma. När du känner dig lite mer säker på att menskoppen räcker till kan du utöka tiden.

Snäll mot underlivet

Menskoppen, som är gjord av silikon är allergivänlig och fri från silikon, latex, gummi, bisfenol, flatater och blekmedel. Vilket passar perfekt för de som har ett känsligt underliv.